Shockwave

Loop je al een lange tijd rond met pijnklachten die maar niet weggaan en heb je vaak moeite met opstarten van bewegen? Heb je ook al van alles geprobeerd om van je klachten af te komen, maar wilt dit maar niet lukken?

Dan zou onze behandeling met shockwave de oplossing kunnen zijn voor jouw klachten!

Peesaandoeningen

De pijn en opstartproblemen worden vaak veroorzaakt door een aandoening van de pezen, een zogenoemde tendinopathie. Dit ontstaat over langere tijd door een overbelasting, of door één piekbelasting waarbij de pijn er in schiet en vervolgens blijft hangen. Deze klachten kunnen erg hardnekkig zijn en lange tijd aanhouden. 
Typische peesaandoeningen zijn bijvoorbeeld: hielpijn (plantaire fasciopathie), tennisarm (epicondylitis lateralis), achillespees-pijn (achillestendinopathie), springersknie (patellatendinopathie), pijn aan de buitenzijde van de heup (GTPS) en schouder-pijn (bv supraspinatus tendinopathie, met of zonder verkalkingen).

Shockwaves

Meerdere onderzoeken tonen aan dat deze klachten goed kunnen herstellen met behulp van shockwave therapie. Deze therapie grijpt aan op het lichaamseigen herstelvermogen, en werkt als een soort katalysator om het herstel opnieuw in gang te zetten. Shockwaves zijn mechanische prikkels: drukgolven die terecht komen bij het aangedane weefsel en daar hun uitwerking hebben. Shockwave therapie is een veilige behandelmethode, die soms als gevoelig kan worden ervaren maar geen nadelige bijwerkingen kent. Ten alle tijden wordt de intensiteit van de prikkel afgestemd op datgene wat te verdragen is. 

RSWT en FSWTFSWT

Uniek in de regio

Als enige in de regio werken wij met 2 vormen van shockwaves, namelijk de Radiale Shockwave (RSWT) en de Gefocusseerde Shockwave (FSWT). Deze vormen hebben allebei hun eigen unieke voordelen, en kunnen worden ingezet om specifieke effecten op te wekken. De Radiale shockwave heeft een meer oppervlakkige werking en grijpt vooral aan op weefselniveau. De Gefocusseerde shockwave werkt dieper, heeft een veel hogere intensiteit en kan mede daardoor op celniveau aangrijpen. Daarnaast heeft het vanwege de hoge intensiteit van de prikkel ook de beste resultaten bij het behandelen van kalkafzettingen in pezen.
Beide vormen hebben invloed op het pijnsysteem (vaak wordt de pijn na de behandeling tijdelijk minder), een positieve invloed op de doorbloeding en activeren zij processen van herstel. Op deze manier kan de negatieve spiraal van de peesaandoening worden doorbroken.

De behandeling

Voordat wordt overgegaan tot een behandeling, voeren wij eerst een uitgebreid echografisch onderzoek uit. Met behulp van de echo kunnen we onderzoeken of het gaat om een tendinopathie, en kan de exacte locatie, de aard en de fase hiervan worden bepaald.
De behandeling met shockwave zelf is van korte duur (gemiddeld 10-15 minuten) en vindt één keer per week plaats. Shockwave op zichzelf is géén wondermiddel (er bestaat nu eenmaal geen 'quick-fix'), het is een onderdeel van het geheel. Daarbij wordt goed gekeken naar het doseren van de belasting in de dagelijkse activiteiten (load-management), om vervolgens weer de belastbaarheid van de pezen op te bouwen, door middel van oefentherapie. Ongeveer 80% van de mensen die op deze manier worden behandeld ervaart binnen slechts 4 behandelingen een forse verbetering op het gebied van dagelijkse activiteiten en een vermindering van pijn. 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor u? Neem contact met ons op!

 DSC9223 bewerkt