Dry needling

Dry needling is een methode die gebruikt wordt om (chronische) spierklachten te verminderen. Het is een vorm van fysiotherapie die wordt toegepast als aanvulling op de normale fysio- of manueel therapeutische behandeling. Met een dunne acupunctuurnaald worden spierverhardingen kort aangeprikt, waardoor ze snel en langdurig ontspannen. Er wordt geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam gezet die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de energie in het lichaam. Bij Dry needling wordt meestal maar één naald gebruikt, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde triggerpoints, en is dus geen energiebehandeling.

Wat is een triggerpoint (spierverharding)?

Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in de spier die naast lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plekken omdat die vaak de hoofdoorzaak van de klachten zijn.

Hoe uiten triggerpoints (spierverhardingen) zich?

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • lokale pijn/stijfheid in de spier of pijn op ‘afstand’ (uitstralingspijn)
 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • verminderde kracht in betrokken spier(en)
 • pijnontwijkend gedrag (anders bewegen)
 • warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid, e.d.

Hoe ontstaan triggerpoints (spierverhardingen)?

 • acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • chronisch, door een langdurig verkeerde houding
 • langdurige belasting van bijvoorbeeld arm, schouder en nek bij computergebruik (RSI/CANS)
 • overbelasting en blessures bij sporters
 • beschadiging van weefsel, zoals bij een meniscusletsel of een hernia
 • langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
 • psychologische factoren zoals stress en depressie
 • voetafwijkingen of verschil in beenlengte, bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie
 • slaaptekort
 • te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Hoe werkt dry needling?

Een triggerpoint zorgt ervoor dat er in de aangedane spier een strakke band of verharding ontstaat. Het triggerpoint is voelbaar als het meest pijnlijke punt in deze strakke band. Door deze plaatselijke verkramping kan de spier minder goed functioneren. Naast pijn kunnen ook spierzwakte en coördinatieverlies ontstaan. Door het triggerpoint met een naaldje aan te prikken wordt een Local Twitch Response (LTR) opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels die ervoor zorgt dat de spier direct ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal middels milde druk de voor de patiënt herkenbare pijnpunten, de zogenaamde triggerpoints, opsporen. Het triggerpoint wordt tussen twee vingers vastgezet, waarna het naaldje snel door de huid wordt getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de fysiotherapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe. Dit is een niet-pijnlijk, dof gevoel. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response, dit voelt als een schokje. De therapeut beweegt het naaldje heen en weer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken.

Hoe voelt ‘Dry needling’?

Afhankelijk van de spier waarin het triggerpoint zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier kunnen de twitches zeer hevig zijn. Ook kan de uitstralende pijn die door het triggerpoint veroorzaakt wordt tijdens de behandeling voelbaar zijn. Sommige patiënten worden tijdens de behandeling een beetje zweterig, rillerig, misselijk of wat zweverig in het hoofd. Deze reactie is, hoewel onplezierig, van voorbijgaande aard.

Wat voelt u na de behandeling?

Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Er kunnen soms kleine blauwe plekken ontstaan door het raken van een bloedvaatje. Het beurse gevoel duurt meestal hooguit een dag of twee. Daarna treedt er merkbare verbetering op en nemen met name de eerder ervaren uitstralende pijnklachten flink af. De beweeglijkheid neemt juist toe doordat de spier meer ontspannen is. Ook kunt u verbetering in kracht en coördinatie ervaren. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van energie en een gevoel van algemene ontspanning.

Wat zijn de kosten van ‘Dry needling’?

Dry needling valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie worden de behandelingen door uw zorgverzekeraar vergoed. Er geldt geen apart tarief voor deze behandeltechniek.

Afspraak maken voor Dry Needling?