Fysiotherapie

Het menselijk lichaam is een bijzonder knap werkend geheel van onder andere spieren, botten en gewrichten. Het zorgt ervoor dat wij ons kunnen verplaatsen en ons kunnen redden in een complexe omgeving, en dat allemaal zonder er over na te denken. Dat dit niet vanzelfsprekend is, merkt u pas als u ergens last van krijgt.
De expert die daar alles vanaf weet is de fysiotherapeut: de specialist op het gebied van het bewegen en het bewegingsapparaat. Hier kunt u terecht voor behandeling van uw klachten, maar ook voor preventie: voorkomen van klachten en fitter raken om het lichaam beter belastbaar te maken.
Ook bij de gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel (bv MS, beroerte), bloedvaten (etalagebenen), longen (COPD), en het hart (hartinfarct), bent u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres. 

Het eerste bezoek

Problematiek van het bewegingsapparaat kan allerlei oorzaken hebben. Tijdens een eerste bezoek wordt in kaart gebracht wat de klachten zijn, en hoe deze tot stand gekomen kunnen zijn. Dit gebeurt doormiddel van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek.

Behandelplan en behandeling

Samen met u wordt een behandelplan opgesteld om vervolgens aan de slag te gaan met de klachten. Dit kan zijn om de klachten te verhelpen, verlichten, te stabiliseren of om te ondersteunen bij een progressieve aandoening. Het behandelplan is maatwerk, er wordt gekeken welke strategie en behandeling het beste bij u past. Een behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit het doornemen van informatie en adviezen, oefentherapie en mobilisaties. Een adequate omgang met het klachtenbeeld is erg belangrijk. Zo kan bij overbelasting relatieve rust nodig zijn, en bij inactiviteit kan het juist goed zijn om weer in beweging te komen.

Resultaat

Wanneer het samen opgestelde doel behaald is en er geen andere hulpvragen meer zijn, kan een behandeltraject worden afgesloten. U bent weer klaar om zelf vooruit te komen en u weet beter wat u te doen staat als er klachten zouden opspelen. 

Vergoeding

Fysiotherapie valt onder de aanvullende verzekering. In sommige gevallen, bijvoorbeeld na een operatie of bij een chronische aandoening (die vermeldt staat op de lijst Borst) wordt fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Om misverstanden te voorkomen raden wij u aan om u goed te laten informeren bij uw zorgverzekering, zodat u goed weet wat wel en niet vergoed wordt.
Meer informatie over vergoedingen door de zorgverzekering vind u hier.