Fysiotherapie
Wat is fysiotherapie?
Fysiotherapie is bedoeld voor mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Dit omvat vrijwel alle problematiek met betrekking tot bewegen, zoals te gespannen spieren, peesontstekingen, bandenpijn en artrose. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, de bloedvaten, longen, het hart en de huid kunnen worden behandeld, zoals onder andere de gevolgen van multiple sclerose, een beroerte, COPD, een hartinfarct, diabetes of verklevingen.
De klachten kunnen ontstaan tijdens het werk, door een ongeluk, spanning of als gevolg van veroudering. Met behulp van fysiotherapie kunnen functiestoornissen gestabiliseerd, verminderd of verholpen worden.
Wat doet de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut stabiliseert, vermindert of herstelt de functiestoornis of de gevolgen daarvan door middel van behandeling, oefentherapie, begeleiding en advies. Het doel hierbij is om de functie van het houdings- en bewegingsapparaat zodanig te verbeteren dat houding en beweeglijkheid verbeteren en pijn vermindert. Bij resterende beperkingen leert u hoe u daar zo goed mogelijk mee kunt omgaan.
Voor welke klachten is fysiotherapie geschikt?
Veel klachten in het houdings- en bewegingsapparaat kunnen door de fysiotherapeut positief beïnvloed worden. Daarbij kunt u denken aan:
- pijn aan spieren, pezen, banden en gewrichten
- zwelling van gewrichten
- krachtvermindering / bewegingsbeperking
- stijfheid
- evenwichtsstoornissen
- ademhalingsproblemen
- vermoeidheidsverschijnselen of conditievermindering als gevolg van andere onderliggende aandoeningen
Of uw klacht door middel van fysiotherapie verholpen kan worden, zal blijken tijdens de screening en/of de intake, maar is tevens afhankelijk van uw eigen inzet.