Lymfedrainage

Lymfedrainage is een speciale techniek voor mensen met oedeem. De behandeling stimuleert de afvoer van het lymfevocht. Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht, waaronder het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen en de uitwisseling van stoffen en gassen. Deze processen die via het lichaamsvocht verlopen noemen we de waterhuishouding. Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfestelsel (lymfevaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daarin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie van ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan drainage van de lymfe manueel geoptimaliseerd worden.

De positieve resultaten van lymfedrainage

Manuele lymfedrainage zorgt ervoor dat de lymfecirculatie tot tien maal sneller gaat werken dan normaal. Deze behandeling heeft daardoor ook een ontspannend effect en zorgt ervoor dat de huid er beter (gezonder) gaat uitzien. Het reinigt en stimuleert het hele lichaam en vermindert de kans op ziekten. Eveneens kan op deze manier stress en chronische vermoeidheid bestreden worden. Lymfedrainage is de aangewezen behandeling voor ontgiftingsverschijnselen, zware en vermoeide benen, overtollig vocht en aanverwante cellulitisproblemen. Deze behandeling wordt ook aangeraden om striae te voorkomen bij snelle toename van de omvang. Het lymfestelsel is in feite het afvoerstelsel van het lichaam.

Hoe werkt het?

Bij manuele lymfedrainage wordt de huid heel subtiel aangeraakt. De behandeling is totaal niet pijnlijk en is daarom ook heel geschikt voor mensen met fibromyalgie, posttraumatische dystrofie, chronische vermoeidheid en mensen met RSI-klachten. Manuele lymfedrainage is zelfs zo zacht dat sommige mensen op de behandeltafel is slaap vallen. Het lymfevatenstelsel is ontzettend dun en fijn. Voor het beste resultaat mag er niet te veel druk op worden uitgeoefend. Deze milde behandeling kan de indruk wekken dat er nauwelijks iets gebeurd, maar het tegendeel is waar.

Hoe vaak?

Wij raden aan om te starten met 1 tot 2 (en indien mogelijk 3) behandelingen per week.

Behandelbare klachten

 • zwellingen (oedemen)
 • bloeduitstortingen
 • spierpijnen en spierletsels
 • dystrofieën
 • reuma
 • slijtage
 • klachten van het zenuwstelsel
 • klachten als gevolg van stress
 • keel-, neus- en ooraandoeningen
 • huidproblemen
 • longaandoeningen
 • bloedcirculatiestoornissen
 • orgaanklachten

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het aangedane lichaamsdeel. Lymfoedeem is vochtophoping als gevolg van een onvoldoende functionerend of defect lymfesysteem. Dit kan ontstaan door een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het effect aangeboren zijn, dan is er sprake van primair lymfoedeem.

Anatomie

Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfebanen die het vocht transporteren en uit lymfeknopen die een zuiverende werking hebben. Als het lymfevocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen en in de hals zitten veel lymfeknopen.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid. Hierdoor voelt het lichaamsdeel zwaarder aan. Daarna neemt de omvang toe. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar hindert u wel in uw dagelijkse bezigheden.

Behandelmogelijkheden

Zwachteltherapie

Om de omvangafname zo snel mogelijk te realiseren, wordt er in de meeste gevallen gezwachteld. Zwachtels zijn vervelend, maar vormen een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overtollige vocht weg is, wordt er meestal een therapeutische elastische kous aangemeten om het effect van de therapie te behouden.

Manuele lymfedrainage

Dit is een massagetechniek die de afvoer van lymfevocht stimuleert en de functie van niet-aangedane lymfevaten c.q. knopen bevordert.

Oefentherapie

In veel gevallen ontstaat er naast lymfoedeem ook bewegingsbeperking in het operatiegebied. Daarbij kunnen de bewegingsomvang en spierkracht ook afnemen. Door de oefeningen die u van uw therapeut krijgt, kunt u de functie van uw aangedane ledemaat verbeteren.

Ademtherapie

Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling die de afvoer van lymfevocht verbeteren.

Voorlichting

U krijgt voorlichting over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid bij de opbouw van uw dagelijkse activiteiten.

Lymfetaping

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor verbetert de onderhuidse circulatie en wordt de afvoer van lymfevocht bevorderd.

Kosten

Voor mensen boven de 18 jaar zit manuele lymfedrainage en oedeemtherapie in het aanvullende pakket. Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te zien welke vergoeding voor oedeemtherapie u krijgt en of uw verzekering de screening vergoedt. Veel verzekeraars vergoeden een bepaald aantal behandelingen per jaar. Voor manuele lymfedrainage en oedeemtherapie geldt een apart tarief.

Afspraak maken voor Lymfedrainage?