Lymfedrainage

Ons lichaam bestaat voor het overgrote deel uit vocht. Veel processen binnen het lichaam verlopen via dit lichaamsvocht, waaronder het geleiden van zenuwprikkels, vervoeren van hormonen of schadelijke stoffen en de uitwisseling van gassen. Wanneer u te maken krijgt met een verstoorde waterhuishouding, kan dit voor vervelende klachten zorgen. 

Het lymfestelsel en oedeem

Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfebanen die het vocht transporteren en uit lymfeknopen die een zuiverende werking hebben. Met name in de oksels, liezen en in de hals zitten veel lymfeknopen. Als het lymfevocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. 

Ons lymfestelsel zorgt mede voor het evenwicht in onze waterhuishouding. Dit evenwicht kan verstoord raken door bijvoorbeeld een ongeval, ziekte, operaties of bestralingen en stress. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een oedeem (ophoping van lymfevocht) ontstaan. Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, waardoor het lichaamsdeel zwaarder aanvoelt. Daarna neemt ook de omvang toe. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar hindert u wel in uw dagelijkse bezigheden. In dit geval kan manuele lymfedrainage helpen de afvoer te optimaliseren.

Positieve effecten lymfedrainage

Manuele lymfedrainage zorgt ervoor dat de lymfecirculatie tot tien maal sneller gaat werken dan normaal. De behandeling zorgt voor een reiniging en stimulatie van het hele lichaam en vermindert daardoor de kans op ziekten, stress en chronische vermoeidheid. Lymfedrainage is de aangewezen behandeling voor ontgiftingsverschijnselen, zware en vermoeide benen, overtollig vocht en aanverwante cellulitisproblemen.

Behandeling

Bij manuele lymfedrainage (ook wel oedeemtherapie) wordt de huid heel subtiel met zachte strijkingen aangeraakt. De behandeling is daardoor dan ook totaal niet pijnlijk. Het lymfevatenstelsel is ontzettend dun en fijn, voor het beste resultaat mag er dan ook niet te veel druk op worden uitgeoefend. Deze milde behandeling kan de indruk wekken dat er nauwelijks iets gebeurd, maar het tegendeel is waar.

Naast de manuele lymfedrainage kan ook worden gewerkt met zwachtels, taping en ademtechnieken. Ook is het belangrijk om aan de slag te gaan met oefeningen om de mobiliteit, kracht en afvoer van het lymfevocht te optimaliseren. Tevens krijgt u voorlichting over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tot slot wordt u begeleid bij de opbouw van uw dagelijkse activiteiten. 

Behandelbare klachten

 • zwellingen (oedemen)
 • bloeduitstortingen
 • spierpijnen en spierletsels
 • reuma
 • slijtage
 • klachten van het zenuwstelsel
 • klachten als gevolg van stress
 • keel-, neus- en ooraandoeningen
 • huidproblemen
 • longaandoeningen
 • bloedcirculatiestoornissen
 • orgaanklachten

Heeft u ook te maken met één of meerdere van bovenstaande klachten? Loop er niet langer mee rond, maar maak een afspraak!

Plan direct een afspraak