Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisme waarbij vanuit een specifieke invalshoek complexe problemen aan het bewegingsapparaat benaderd kan worden. De therapie wordt vooral ingezet bij mensen die klachten hebben aan de wervelkolom en gewrichten. Wanneer er klachten in deze gebieden zijn, kan bewegen moeilijk of pijnlijk zijn. De manueel therapeut kan samen met u deze klachten verhelpen.

Hoe ziet een behandeling eruit?

De manueel therapeut heeft de kennis en vaardigheden in huis om de gewrichten specifiek passief te mobiliseren (bewegen zonder aanspanning van de spieren). Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen, kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel vergroot worden. De pijn neemt af en u kan weer makkelijker voortbewegen.

Vaak is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken (manipulaties). Hierbij worden de gewrichten wat sneller bewogen. Daarbij kunt u soms een knappend of krakend geluid horen. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

De manueel therapeut heeft, om in staat te zijn deze technieken uit te kunnen voeren, een 4 jarige master-opleiding gevolgd. Daarnaast zijn al onze manueel therapeuten aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT). Deze zorgt voor registratie en verplichte na- en bijscholing van de manueel therapeut. Daardoor wordt u bij een door de NVMT erkende manueel therapeut altijd behandeld door iemand die ter zake kundig is.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

Veel klachten die veroorzaakt worden door gewrichtsstoornissen kunnen door de manueel therapeut positief beïnvloed worden, zoals:

  • hoofd- en nekpijn
  • nek- en schouderklachten die uitstralen naar de armen
  • hoge rugklachten met rib en borstpijn
  • lage rugklachten
  • bepaalde vormen van duizeligheid
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Loop met klachten niet langer rond dan nodig is, maar maak direct een afspraak!